• Živá a neživá príroda

          • Vážení rodičia. Tento týždeň  sa venujeme živej a neživej prírode. Porozprávajte sa  s deťmi o vode, pôde, vzduchu, slnečnej energii a aký majú význam pre človeka, zvieratá, rastliny. Ako ľudia znečisťujú prírodu a prečo by sme ju mali chrániť a starať sa o jej čistotu. Ak budete mať čas, choďte spolu do prírody (zopakujte si pojmy les, lúka, pole, potok, vrch..), môžete pomôcť prírode tým, že pozbierate smeti, ktoré uvidíte.

            Poskladajte si s deťmi vejárik alebo vrtuľku z papiera (viď album námety) a priblížte deťom prúdenie vzduchu- silný vietor (rýchly pohyb) alebo vánok (pomalý pohyb).

            Pozrite si s nimi krátke rozprávky o vode : Albert pozná prírodu najlepšie, Albert spoznáva svet 9

            https://www.youtube.com/watch?v=3yOtXH_R4oc&list=PLVvvYtbMW-_3ONu6o7aNpgMaBxZJ8EbAr&index=11

             Alebo príbeh O kolobehu vody (https://www.youtube.com/watch?v=Zm_lqw4ui2M)

            Kamienková grafomotorika- na chodník alebo na papier nakreslite deťom predlohu a oni budú mať za úlohu z kamienkov vyskladať daný tvar. Pridajte k tomu zábavnú matematiku- počítanie 1-10 (lienková od 1 do 4, 1 do 6, slniečková 1 do 6, 1 do 10) .

             

            Dávame do pozornosti SÚŤAŽ O NAJKRAJŠÍ OBRÁZOK Z PRÍRODNÍN.

            Nazbierajte si prírodný materiál (šušky, konáriky, kamienky....) a vytvorte z nich nejaký pekný obrázok alebo si z kamienkov vytvorte postavičky, zvieratká.  Svoje práce nám pošlite do spoločnej skupiny na Facebook. Najkrajšie práce budú odmenené.

          • Informácie o zápise a odklade povinnej školskej dochádzky.

          •  

             Milí rodičia,

            sme s Vami v týchto náročných dňoch a radi by sme Vás informovali ohľadom školskej zrelosti.

            Blížia sa ZÁPISY BUDÚCICH PRVÁČIKOV do základných škôl. Podľa nového usmernenia Ministerstva školstva budú prebiehať od 15.apríla do 30.apríla 2020. Zápisy budú bez osobnej prítomnosti detí, odporúča sa komunikácia elektronickou formou, prípadnú inú formu má možnosť stanoviť konkrétna základná škola s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení.

            Sme pripravení pomôcť Vám, ak sa rozhodujete o odklade povinnej školskej dochádzky svojho dieťaťa o jeden rok.

            Ako sa bude postupovať ?

              • Volajte na naše telefónne čísla v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00, dohodneme s Vami osobne ďalší postup:
              •  Námestovo 0948 878 873, 0948 878 876
              • Trstená 048 878 874
              • Tvrdšín 0948 878 875
            • V prípade že bude potrebné vykonať psychologické vyšetrenie Vášho dieťaťa, urobíme tak neodkladne po ukončení prerušenia školského vyučovania, hneď ako to aktuálna situácia dovolí – svoje deti však môžete objednávať telefonicky k nám UŽ TERAZ, na konkrétnom termíne sa dohodneme neskôr.
            • Podľa usmernení Ministerstva školstva môžete odporúčanie poradne k odkladu do vybranej školy doručiť aj dodatočne, najneskôr do 4.týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.
            • U detí so špeciálnymi potrebami budeme postupovať osobitným spôsobom, ktorý dohodneme s Vami telefonicky. Podľa usmernení Ministerstva školstva môžete doložiť vyjadrenie poradne najneskôr do 15.júna 2020.
            • Pre viac informácií sledujte aj aktuality na našej www.euporadna.sk alebo na facebook: https://www.facebook.com/euporadna.sk/

             

            Sme tu pre Vás a radi Vám pomôžeme.

            Kolektív zamestnancov ABC poradní - SCPPPaP Tvrdošín, SCŠPP Trstená a SCŠPP Námestovo

          • Veľkonočné sviatky

          • Téma na tento týždeň je: Ľudové tradície – Veľká noc. Porozprávajte sa s deťmi, aké zvyky a tradície sú vo Vašej rodine, okolí počas veľkonočných sviatkov. Priblížte im históriu, ako prežívali veľkonočné sviatky Vaši starí a prastarí rodičia.

            Slniečková trieda: Modrý zošit:  str. 20.   Červený zošit: str. 17.  Žltý zošit: str. 22.

            Lienková trieda: Ružový zošit: str.  15    Modrý zošit: str. 20   Zelený zošit: str. 19

            Zošit Chrobáčik (3-4 ročné) str. 19.

            Môžete si vyrobiť kraslice, kvočku s kuriatkami, zajačikov (šablóny v albume námety).

            Prajeme Vám krásne a požehnané veľkonočné sviatky.

          • Lesný apríl

          •      Apríl je u nás od roku 1952 oslavovaný ako mesiac lesov. Lesy sú neoddeliteľnou súčasťou obrazu Slovenska. Tvoria najdokonalejšie rastlinné spoločenstvo v prírode. Lesné porasty sú živými organizmami, ktoré rastú, dospievajú a hynú podľa toho sa k ním treba správať. Význam lesov pre človeka je nenahraditeľný preto si zaslúžia našu ochranu a to nielen počas mesiaca lesov. Život človeka je od nepamäti spojený s drevom. Drevo sa používa na kúrenie, vyrábajú sa z neho rôzne nástroje. Jeden strom v lese môže byť skrýšou pre zvieratá a rôzne organizmy a v jeho korune môžu hniezdiť vtáky. Lesy okrem produkcie dreva plnia aj zdravotnú úlohu, pričom nám poskytujú zdravý a čerstvý vzduch plný kyslíka. Les a všetko čo v ňom žije po stáročia existovalo v dokonalej harmónii. V lese nič nevyjde nazmar, všetko má svoje miesto, význam a trvanie – prirodzený kolobeh života.

                  Vážení rodičia. Tento týždeň si porozprávajte s deťmi niečo o stromoch- listnatých, ihličnatých , o kríkoch a o lesoch. Na vašom dvore alebo v blízkom okolí, môžete s deťmi pozorovať stromy a kríky (povedzte im ako sa daný strom volá- či je ihličnatý, listnatý , ovocný...). Pozorujte zmeny, čo sa s daným stromom alebo kríkom deje.           Ak budete mať čas, môžete si s nimi vytvoriť malý zmiešaný les, kde budú listnaté ihličnaté stromy a kríky.  

                    V albumoch na stránke MŠ, pribudli pracovné listy a námety k téme les. Sú tam aj obrázky stromov a kríkov. Nemusíte si ich tlačiť, máte to ako názornú ukážku pre deti.

            V pracovných zošitoch:

            malá trieda:  ZELENÝ ZOŠIT- pokračujte tam, kde deti skončili. 

                                 MODRÝ ZOŠIT- strana 19.

                                 RUŽOVÝ ZOŠIT- strana 14.

                                 Zošit CHROBÁČIK-  strana 15. 

             Kto nemá zošity, pracovné listy nájdete v albume.  

             

            Veľká trieda: ŽLTÝ zošit  pokračujte tam, kde deti skončili. 

                                MODRÝ zošit: strana 2. 

                                ČERVENÝ zošit: strana 12 a v albume tretí obrázok (strom listnatý, ihličnatý a krík)

            Kto nemá zošity, pracovné listy nájdete v albume. 

             

            Link pre materiály: https://deti.vls.cz/data/web/download/vls_brevir_stromy.pdf

            https://deti.vls.cz/data/web/download/vls_brevir_kroviny.pdf

             

             

             

          • Marec v materskej škole a doma

          • Mesiac marec je spojený od roku 1955 s knihou. Je tomu tak preto, lebo v tomto mesiaci sa narodil a zomrel Matej Hrebenda, významný buditeľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. Aj my sme sa viac zamerali na knihu a jej čaro. Rozvíjali sme  schopnosti a  zručnosti, ktoré predchádzajú čítaniu a písaniu. Deti si doniesli do materskej školy knihy z ktorých sme si spoločne čítali.

            Ďalšie dva týždne boli venované prebúdzajúcej sa jari a domácim zvieratkám. Tu by sme chceli poďakovať Vám, že sa tak aktívne zapájate a pracujete s deťmi.

          • Oznam pre rodičov 20. 03. 2020

          • Milí rodičia, pozdravujeme Vás prostredníctvom stránky našej materskej školy. Veríme hlavne, že ste všetci zdraví. To je teraz najdôležitejšie, aby sme sa správali zodpovedne ku svojim deťom, sebe ale aj ostatným okolo nás. Ponúkli sme Vám sadu pracovných listov, ktoré dúfajme , že deťom spestrili ich voľný čas.  Pravdepodobne sa čas zatvorenia MŠ predĺži a my Vás chceme pozvať, aby ste sa svojim deťom venovali aj naďalej. Prinášame Vám aj niekoľko rád a tipov, ako by ste si mohli s deťmi rozvrhnúť čas na povinnosti aj hru. Nie je nutné, aby ste ich k niečomu nútili. Dajte im hlavne pocit, že ich ľúbite, aby mali pocit bezpečia, istoty, ktorú potrebujú. Nedovoľte , aby dlhodobo vysedávali pri televízii a rozprávkach. Striedajte im zámerné činnosti, pri ktorých sa niečo naučia s relaxačnými činnosťami a hrami. Po hrách ich veďte k tomu, aby si hračky, farbičky, odkladali na miesto, veďte ich k poriadku, tak ,ako aj my v materskej škole. V mesiaci marci sme mali v pláne poskytnúť im poznatky o prírode rastlinnej a živočíšnej. Porozprávajte sa s nimi o príchode jari, jej znakoch. Zamerajte sa na jarné kvety, živočíchy, mláďatká. Budeme Vám priebežne posielať pracovné listy a aj popis k nim.

             

          • Oznam pre rodičov.

          • Milí rodičia. Vzhľadom na to , že výchovno- vzdelávacia činnosť je prerušená na 2 týždne a deti majú 01.04.2020 testy školskej pripravenosti,  07.04.2020 zápis do 1. ročníka ZŠ, sme pre Vaše deti pripravili rôzne pracovné listy, ktoré si spolu s detmi môžete vypracovať. Odporúčame Vám, ak budete mať čas, večer si s nimi čítajte rozprávky alebo krátke príbehy. Žiadajte od nich, aby Vám vedeli zopakovať čo ste si prečítali.

          • Január v MŠ

          • V mesiaci január sme deťom zmysluplne a zaujímavo priblížili  poznatky o vesmíre. Pozorovali sme  zimné počasie, oboznámili sa so zimnými športmi. V tomto mesiaci sme prehlbovali aj vedomosti , že sú Slováci a žijú v Slovenskej republike.

          • December v MŠ 2019

          • Mesiac december sme prežili v príprave na blížiace sa sviatky. Deťom sme priblížili ľudové tradície a zvyky goralských Vianoc. Prehlbovali a rozvíjali lásku ku vianočným goralským piesňam, tancom, naučili sme  deti vianočné goralské koledy. Privítali  sme  v MŠ Mikuláša, nezabudli sme ani na vianočnú besiedku pre našich starých rodičov.

            Video Vianoce 2019

          • Vianoce so starými rodičmi 18. 12. 2019

          • Vianoce sa priblížili a nastal ten správny čas, privítať starých rodičov medzi nami. Ako každý rok, tak aj tento, sa nielen deti, ale aj starí rodičia tešili na predvianočné posedenie pri stromčeku. Nechýbal bohatý kultúrny program z ktorého mali starkí veľkú radosť. Po skončení programu si deti rozbalili darčeky, ktoré na nich čakali pri vianočnom stromčeku. Celou besiedkou vládla príjemná, vianočná atmosféra na ktorú sa už o rok všetci veľmi tešíme. Veľmi pekne ďakujeme za skvelé občerstvenie naším obetavým mamičkám.

          • Pečenie medovníčkov v MŠ

          • V tomto predvianočnom čase sa našou MŠ šírila vôňa sladučkých medovníčkov. Porozprávali sme sa o prichádzajúcich sviatkoch, o rôznych tradíciách a zvykoch a o pečení rôznych typických vianočných dobrôt. Spoločne  s pani učiteľkou Helenkou sme si pripravili cesto, z ktorého sme až na druhý deň mohli  vyvaľkať a piecť medovníčky. Pred pečením sme si medovníčky potreli vajíčkom a vyzdobili orieškami. Pri práci nám samozrejme zneli vianočné koledy. Medovníčky si nájdeme na sviatočne prestretom stole na posedení pri stromčeku s našimi starými rodičmi.

          • Vianočná akadémia 15. 12. 2019

          • V nedeľu 15. 12. 2019 sa uskutočnila v základnej škole  vianočná akadémia. Naše deti  si pripravili vianočné pásmo, nechýbali ani koledy a vinše. Po programe, v ktorom sa predstavili aj žiaci základnej školy, sa mohli všetci občerstviť pri vianočnom punči. Ďakujeme všetkým, ktorí prišli a podporili našu materskú školu.

            Viac fotiek:

          • Mikuláš v MŠ 05 .12. 2019

          • Do našej materskej školy zavítal Mikuláš. Deti sa na neho veľmi tešili a pripravili si pre neho rôzne básničky a pesničky. Nezabudli ani na jeho tajný odkaz v skrinke, aby robili dobré skutky. Keďže Mikulášovi a jeho anjelikom sa to páčilo, všetky deti odmenil balíčkom plným sladkých dobrôt.

          • November v MŠ

          • V mesiaci november sme poznávali  a zdôvodňovali súvislosti medzi počasím a bezpečnosťou na ceste. Naučili sme sa  dodržiavať pravidlá cestnej premávky, tiež ako bezpečne prechádzať cez cestu. Upozornili sme  deti na farebné oblečenie, hlavne na jeseň, počas hmlistého počasia. Spoločne sme sa rozprávali  o svojich dopravných zážitkoch, poznávali  dopravné prostriedky. Zhotovili sme  si dopravné prostriedky, dopravné značky z rôzneho odpadového materiálu ku hre na dopravnom koberci.

             Formou zážitkového učenia, cez exkurzie, fotografovanie sme deťom priblížili  poznatky o rôznych pracovných profesiách. Upevňovali sme  v deťoch vedomie o tom, že každá práca je potrebná a dôležitá.

            Deti si bližšie upevnili  časové vzťahy, orientáciu v nich v spojení s konkrétnymi činnosťami.

          • Záujmové krúžky v MŠ

          • Jedna zo základných požadovaných schopností súčasného človeka je aj počítačová gramotnosť, resp. schopnosť ovládať aspoň najzakladanejšie užívateľské funkcie osobného počítača, ktorý sa dnes stal už bežnou súčasťou nášho života. Počítač je dnes už aj bežnou súčasťou väčšiny domácnosti. Je preto v záujme každého mladého človeka, získať čo najskôr aspoň základnú počítačovú gramotnosť a túto neustále rozvíjať

            Preto aj naša Materská škola  ponúka deťom možnosť navštevovať  počítačový  krúžok, kde získavajú prvé informatické vedomosti a zručnosti a to najmä hravou formou, tak aby deti získali už v rannom veku pozitívny vzťah k tejto technike. Vzhľadom na individuálne danosti detí, ako sú motorické schopnosti, záujmová orientácia a stupeň znalostí je potrebný individuálny prístup ku každému dieťaťu zvlášť. Naše deti v počítačovom krúžku získavajú prvotné návyky pre prácu s PC. Najskôr sa naučia koordinovať pohyby pri používaní myši a klávesnice a neskôr sa učia spúšťať aj jednoduché aplikácie a neskôr aj rôzne vzdelávacie programy pre deti.

             

            V našej materskej škole tento rok začal fungovať aj šachový krúžok.

            Šach ako hra  poskytuje podmienky na získanie základov matematických a informatických poznatkov a zručností, pomocou ktorých dieťa ďalej rozvíja matematické myslenie a matematické kompetencie nevyhnutné pre vzdelávanie na vyšších stupňoch vzdelávania. Prostredníctvom jej obsahu sa začína rozvíjať logické myslenie dieťaťa, chápanie čísel a jednoduchých operácií s nimi, ako aj algoritmické myslenie. V rámci rozvoja geometrických predstáv sa požiadavky na výkon detí sústreďujú na orientáciu v priestore, poznávanie geometrických útvarov a na zoznamovanie sa s problematikou merania dĺžky.

             Prostredníctvom šachu , ako hry , sa dieťa prirodzene naučí vymenovať čísla od 1 do 10 tak, ako idú za sebou.

            Viac fotiek: https://mshladovka.edupage.org/photos/?photo=album#photos:album:22

          • Oslava dňa MŠ 06. 11. 2019

          • Aj materské školy na Slovensku oslavujú svoj deň. Ten bol určený na 4. november, pretože tento deň je významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku. 4. novembra 1829 bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska.  Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Ona vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch:
            „Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“
            My sme tento deň v našej materskej škole oslávili 6. novembra. Slávnosť sme začali hymnou MŠ. Pani učiteľky si pripravili tvorivé dielne. Spoločne sme vyrábali mandaly, tvorili z listov a šušiek, vyrezávali tekvice a šili sovičky plnené levanduľou. Nechýbalo zdravé občerstvenie, ktoré pre nás pripravili mamičky. Týmto chceme poďakovať za občerstvenie a účasť všetkým rodičom.
             

            Viac fotografií vo fotoalbume:

    • Kontakty

      • Materská škola ZŠ s MŠ Hladovka
      • Tel.: + 421 910 397 269
      • Hladovka 47 027 13 Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje