• Zápis a prijatie dieťaťa do materskej školy Hladovka na šk.r. 2024/2025 👧👦

          • Na predprimárne vzdelávanie v materských školách sa prijímajú deti v súlade s § 59 a § 59a zákona č. 245/2008 Z. z. a v súlade s vyhláškou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 541/2021 Z. z. o materskej škole.

                        Dieťa sa prijíma do MŠ na základe elektronickej prihlášky, ktorú nájdete na stránke MŠ: https://mshladovka.edupage.org/. 
            Prihlášku si  elektronicky vyplňte a odošlite. Príde Vám potvrdzovací e-mail.

            Vytlačte si ju a spolu aj s potvrdením o zdravotnom stave, prefotenou kartičkou zdravotného poistenia , prineste osobne do materskej školy v termíne od 13.05.2024-17.05.2024.  Prihláška musí byť podpísaná obidvoma  rodičmi. Ak nemá niekto k dispozícii internet, nech príde osobne do MŠ, kde prihlášku spoločne vyplníme.

            MŠ prijíma deti spravidla vo veku  od troch do šesť rokov. Prednostne sa  prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné. Povinné predprimárne vzdelávanie plní každé dieťa, ktoré do 31. augusta (vrátane) ,dovŕši päť rokov veku. Povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole trvá jeden školský rok. Ďalej sa prednostne prijímajú deti, ktoré dovŕšia 4 roky do 31.augusta príslušného kalendárneho roka. Tiež budú prednostne prijaté  deti s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky. Výnimočne možno do materskej školy prijať dieťa od dovŕšenia dvoch rokov veku, ak nie je naplnená kapacita zariadenia. Dieťa musí byť odplienkované. Priebežne počas roka sa príjmu deti, len vtedy, ak bude v materskej škole voľná kapacita.

             

            Rozhodnutie o prijatí/ neprijatí dieťaťa do materskej školy riaditeľka ZŠ s MŠ Hladovka vydá do 30.06.2024.

             

          • Karneval 2024 🤡👺🧚‍♂️🧜‍♀️👸

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide,

            kto nemá kožuška zima mu bude.

            Ja nemám, ja nemám,len sa tak trasiem,

            dajte mi slaninky, nech sa popasiem.

            Deň, na ktorý sa všetci tešili a spôsobil, ako každý rok, v našej materskej škole veľký ošiaľ a plno zábavy. Do vyzdobenej triedy vošli rôzne rozprávkové bytosti, odvážny záchrancovia, princezné, ale aj strašidelné postavičky...Užili sme si všetci perfektné súťaže, dosýtosti sme si zatancovali a čerešničkou na torte  nám boli nakoniec vynikajúce šišky od našich pani kuchárok. Aby sme na tento deň nezabudli, sme dostali pamätný diplom a sladkú odmenu za jedinečnú masku. Tešíme sa o rok 🤡👸👨‍🌾👺❤️

          • Vianočná besiedka so starými rodičmi 2023👵👴🌲❄️🕯❤️

          • Tradície by neboli tradíciami, keby sa nedodržiavali. S našou škôlkárskou rodinou, sa vždy tešíme na predvianočný čas, pretože sa spoločne stretneme s našimi najmilšími starými rodičmi. Inak to nebolo ani teraz a opäť sme si pre nich pripravili to najlepšie z nás ❤️. Naše detské talenty sa naučili krásne vianočné pásmo po goralsky "Gorali idú do Betlehema". V ňom nechýbalo plno piesní, básní a posolstvo z celého goralského vystúpenia vo všetkých zanechalo krásny sviatočný odkaz: "... Ježiško je tam, dže je láska a cyste šerce..." (Ježiško je tam, kde je láska a čisté srdce).

            Mamičky nám svojou láskavosťou prispeli k tomuto krásnemu dopoludniu výbornými dobrotami a my sa opäť tešíme nabudúce." O rok znova, starká, starký"... ❤️🌲❄️🕯

          • Vianočná akadémia 2023 🌲❄️🕯🎶🌲❄️🕯❤️, 19.12.2023

          • Naše deti z materskej školy si pripravili vianočnú akadémiu pre všetkých svojich obyvateľov z obce Hladovka, blízkych a ľudí dobrej vôle, ktorí si prišli spríjemniť predvianočný čas.

            Video z vystúpenia škôlkárov, si môžete pozrieť od začiatku do 25:08 minúty.

            Foto a video: Miroslav Jurči 📷📽

          • Stretnutie s dôchodcami 👵👴, 29.10.2023

          • V nedeľu 29. 10. 2023, sa pri príležitosti mesiaca úcty k starším, konalo stretnutie s najstaršími obyvateľmi v našej obci- stretnutie dôchodcov. Po úvodnom privítaní starostom obce sme sa starým a prastarým mamám a dedkom predstavili so svojim goralským pásmom. Z našich detí sa stali gorali a goraľky, ktorí svojimi tancami, spevmi a celkovou folklórnou atmosférou, kedy sa starí rodičia preniesli do svojich mladých čias, vyčarovali úsmev na mnohých tvárach 🥰💃🕺🎻🎶❤️.

            Foto a video: Miroslav Jurči

          • Predvianočný čas 🎄🕯❄

          • V kalendári sme otočili posledný list a tým sme sa presunuli do posledného- najkrajšieho mesiaca v kalendárnom roku 2023. Našou materskou školou sa niesla pravá predvianočná atmosféra, ktorú sme si spríjemnili vianočnou výzdobou, koledami, vianočnými piesňami, vianočným tvorením, pečením medovníkov a vždy nás pri tom sprevádzal adventný veniec. Pri ňom sme sa modlili, čítali si adventné príbehy a s pribúdajúcimi zasvietenými sviecami sme čakali na príchod prázdnin, kedy sme sa vydali do svojich rodín čakať na narodenie Ježiška.

            Pred prehraním videa si stlačte v pravom dolnom rohu v nastaveniach kvalitu obrazu videa na najvyššiu. Ďakujeme.

          • Prišiel sv. Mikuláš 🎅🍭🍬🍫

          • Tak ako  každý rok, ani tento na nás sv. Mikuláš nezabudol. Veď a ako by aj  mohol? Usilovne sme sa  na  jeho návštevu pripravovali. Tentoraz však neprišiel len s anjelikmi. Kde sa vzal, tu sa vzal, zrazu pri ňom čert tam stál. Buchol chvostom, pohrozil a s niektorých beťárikov sa stali opäť veľmi dobré detičky. Mikuláš vie, že v každom z nás sa skrýva taky malý nezbedník, ale dobré srdce vždy nad ním zvíťazí. Za našu snahu, prípravu a milý program, sme dostali nádherné balíčky a neostávalo nám nič iné, len sa rozlúčiť a už teraz sa tešiť na najbližšie stretnutie s ním ❤️.

          • PROJEKT NADÁCIE VOLKSWAGEN: Technika hrou u goralov 2023 🏢👩👦👌🏅❤️

          • V tomto školskom roku 2023, sme sa zapojili do projektu zamestnancov podporovaného nadáciou Volkswagen- Vzdelávanie v technike. Náš projekt pod názvom Technika hrou u goralov bol úspešný a tak sme získali finančné prostriedky, z ktorých sme zaobstarali dostatočné množstvo lega, drevených a didaktických stavebníc, z ktorých naše deti z lienkovej a slniečkovej triedy deň čo deň nadšene stavajú rôzne výtvory. 

            Do tohto projektu a teda do samotnej hravej, výchovno-vzdelávacej aktivity Hladovka kedysi a dnes, sme v rámci dňa materských škôl, zapojili aj oteckov našich detí, ktorí s nadšením prijali pozvanie na toto "majstrovanie".
            Prvým nadšeným momentom bol úvodný zostrih, kde všetci nadchnutí sledovali fotografie, ako vyzerala naša obec Hladovka kedysi a ako sa za tie roky zmenila a vyzerá dnes. Taktiež sa v ňom mohli inšpirovať rôznymi už postavenými stavbami z lega.
            Našou hlavnou prioritou bolo, aby sa deti samé v spolupráci svojich otcov, podieľali na skonštruovaní našej dediny Hladovka a to prostredníctvom skladania z autentických a iných stavebníc. Podarilo sa nám zaobstarať skladacie a rozkladacie modely stavieb, zhotovené z hladených bukových guľatín. Sú navzájom kompatibilné a umožnili jednej skupine detí s oteckami postaviť rôzne varianty stavieb. Mali pocit, že vlastne stavajú zmenšené modely dreveníc, ktoré kedysi ľudia stavali v našej dedine. Mali možnosť stavať podľa vytlačených schém dreveníc, alebo podľa fantázie. V tejto skupine stavali všetci podľa vlastnej fantázie, takže kreativita fungovala naplno a taktiež aj spolupráca detí a oteckov bola na výbornej úrovni. 
            Druhá skupina detí s oteckami, stavali dedinu Hladovka, ako vyzerá už teraz. Podľa priložených návodov lega, ktoré sa postupne naučili čítať, každá dvojica/trojica/štvorica detí s oteckami postavili svoju stavbu, alebo niečo čo sa nachádza v našej dedine. Na začiatku si vedeli roztriediť skladačky na základe postupnosti stavania, farieb. Výborne sa dopĺňali, interpretovali medzi sebou jednotlivé postupy a návody k zhotoveniu stavieb. 
            Keď im niečo nešlo poskladať, overovali si to na základe metódy pokusov a omylov. 
            Najmenším 3-ročným deťom, boli dokonalými stavebnicami práve didaktické stavebnice, z ktorých postavili našu materskú školu ako vyzerá teraz. Manipuláciou s nimi si zdokonalili jemnú a hrubú motoriku a keďže sú tieto skladačky veľké, skladalo sa im s nimi veľmi dobre.
            Na záver celého nášho stretnutia sme už všetci videli, že sa nám našu "výzvu"- postaviť Hladovku kedysi a dnes podarilo splniť. Pohľad na nádhernú, jednoduchú, chudobnú, drevenú dedinu a modernú dedinu v tejto dobe, všetkým vyčaroval úsmev na tvárach a pohladil naše egá, pretože sme dokázali našimi rukami vytvoriť krásne diela.

            Atmosféra bola dokonalá,  príjemná a uvoľnená a tak sme sa nečudovali, že oteckovia so svojimi ratolesťami postavili úžasné výtvory. Počas akcie sme sa výdatne pohostili,  občerstvili a nezabudli sme na záver poďakovať za čas  ktorý nám ockovia venovali. Za odmenu dostali naši lego majstri medaily🏅.

            Sme vďační, že vďaka Nadácii Volkswagen, môžeme prostredníctvom lega naďalej rozvíjať u našich detí kreativitu, technickú gramotnosť, manuálne zručnosti a jemnú motoriku cez organizovanie rôznych aktivít počas nasledujúcich školských rokov. 

            A ako išla práca našim detičkám s oteckami, si môžete pozrieť v priloženom zostrihu a na fotografiách nižšie. 

            Ako bonus, ponúkame krátky zostrih z fotografií, ako vyzerala naša obec Hladovka kedysi a ako vyzerá dnes.

            Príjemné sledovanie.

            Foto a video: Mgr. Janka Greštiaková, 11/2023

          • Vzácna návšteva misionárov 👨‍🦰🧔‍♂️⛪️

          •  

            Počas duchovnej obnovi misií v našej obci, nás poctili svojou návštevou v našej MŠ misionári- p.Pavol a p.Dominik. Tí si priviedli so sebou ďalšiu vzácnu návštevu a to sestričku Beátu so svojimi pomocníčkami. Škôlkári si pre týchto výnimočných hostí pripravili krátky program a k tomu na pamiatku milé darčeky a malé umelecké dielo, aby na nich nezabudli. Bolo to krásne dopoludnie kde misionári venovali čas našim najmenším s milými rozhovormi 😊❤️⛪️.

          • Týždeň zdravia 🥕🍇🍒🍎🍽

          • Počas týždňa zdravých a nezdravých potravín, naši predškoláci v slniečkovej triede, stihli zažiť rôzne zážitkové aktivity. Spoznávali ovocie a zeleninu, triedili potraviny na zdravé a nezdravé, ochutnávali ich, pripravili si zdravý kokteil, vyrobili si kuchárske čiapky a vtedy boli pripravený na pečenie vynikajúcej štrudle. Všetko sa im vynikajúco podarilo. Bol to skvelý tyzdeň 👌🥕🍒🍎❤️😊.

          • Moja goralská dedina-Hladovka 🏠🎻🎶

          • Každý by mal vedieť odkiaľ pochádza, kde býva, aká je história jeho dediny v ktorej žije. My sme sa na toto poznávanie vydali v slniečkovej triede a to so všetkým čo k tomu patrí. Deti si porozprávali a aj ukázali ženský či mužský goralský kroj, p.učiteľka Janka  zobrala malých goralov na výlet k nej domov a tam im otvorila truhlicu nádherných goralských krojov ktoré vyšívala jej babka p.Angela Korčeková. Deti sa zahrali na muzikantov, stihli navštíviť izbu goralských tradícií a veru si to všetko poriadne užili 🙂👌

          • Informácie ku začiatku školského roka 2023/2024 👧👦👩‍🏫🚗⚽

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ v Hladovke vám oznamuje:

            Prevádzka MŠ začína 04. 09. 2023 o 6.30 hod. do 16.00 hod. Pri príchode do MŠ si rodičia novoprijatých detí podpíšu potvrdenie o bezinfekčnosti. Rodičia ostatných detí si tlačiva vyplnia cez edupage ako po iné roky.

             

            Dieťa do MŠ potrebuje:

            malé deti  - pyžamko s plátenným vreckom, podpísaný pohár na

            pitný režim, pevné prezuvky- nie kroksy, ani šľapky, náhradné

            oblečenie do skrinky, podbradník podľa potreby, všetky veci

            podpísané

            veľké deti - pevné prezuvky- nie kroksy, ani šľapky, 2 ks pohárov

            – na pitný režim a na umývanie zúbkov, zubná pasta, zubná kefka,

            úbor na cvičenie – krátke nohavice, ponožky a tričko v plátennom

            vrecúšku

            všetky deti – celý balík hygienických vreckoviek.

             

            Zároveň oznamujeme rodičom, že dňa 06. 09. t. j. streda o 15.00 hod. sa uskutoční rodičovské združenie. Žiadame všetkých o účasť nakoľko sa koná len raz za rok.

            Prosíme vás zabezpečte si svoje deti tak, aby neboli prítomné na rodičovskom združení.

             

            Pokyny od vedúcej ŠJ:

            V prílohe si nájdete prihlášku na stravovanie, prosím stiahnite si ju, vyplňte a prineste ju v pondelok (04.09. 2023) vedúcej ŠJ.

            PRIHLaSKA_NA_STRAVOVANIE_MS_(1).odt

          • Rozlúčka s predškolákmi, 28.6.2023 🌞💼🖋📚📖📐💗

          • Nadišiel deň, kedy sa aj v našej materskej škole, ozýval naposledy spev, tanec, básne našich najstarších detí- predškolákov. Svojim rozlúčkovým programom sa poďakovali svojim pani učiteľkám, kamarátom a všetkým ostatným, s ktorými sa stretávali denno-denne v ich druhom domove- v škôlke. Pani učiteľky Janka a Sonička, im rozdali pamätné listy, diplomy, darček a zapli im pamätný odznak so žltou stužkou, ako absolventom ktorí ukončili predprimárne vzdelávanie v slniečkovej triede 🌞🎗. S radostnou náladou, sme si potom užili príjemné chvíle pri zmrzlinovom pohári 🍨🍧🍦 a spomínaní na krásne spoločné chvíle prežité spoločne v našej škôlke. A keďže čas neúprosné beží, školské tašky sú doma pripravené, hlavičky na učenie taktiež, nezostáva našim predškolákom nič iné zakričať len.....: " Ahoj škôlka, škola volááááá.....". 🖋💼📚📖📐💗😉

            Pred prehraním videa si stlačte v pravom dolnom rohu- v nastaveniach kvalitu obrazu videa na najvyššiu. Ďakujeme.

          • Predškolácky trojboj

          • Naši traja predškoláci z MŠ Hladovka- Adamko, Riško a Šimonko sa zúčastnili 24.ročníka súťaže "Predškolácky trojboj" v Čimhovej, pod názvom Svet čarodejníc. Deti preukázali svoje vedomosti, schopnosti a zručnosti z rôznych oblastí predprimárneho vzdelávania. Všetko úlohy hravo zvládli a do našej škôlky sa vrátili k svojim kamarátom s množstvom zážitkov 😊👌. Gratulujeme 😉.

            Pred prehraním videa si stlačte v pravom dolnom rohu v nastaveniach kvalitu obrazu videa na najvyššiu. Ďakujeme.

          • Vychádzka k vode 🌞🌹🐸🐟🦋

          • Krásny slnečný deň, tričká s krátkym rukávom, kraťasy, šiltovky, ruksaky, desiata a už nám nič nebránilo využiť dokonalú vychádzku k vode. Na prechádzke sme obdivovali nádhernú prírodu, lietajúci hmyz a pri vode sa nám podarilo vidieť žabky a rybky. Unavení, ale plný zážitkov, sme zvládli cestu naspäť, do našej materskej škôlky.

            Pred prehraním videa si stlačte v pravom dolnom rohu v nastaveniach kvalitu obrazu videa na najvyššiu. Ďakujeme.

          • PROJEKT: Technické kútiky 2023 - Technický kútik u goralov

          • V tomto školskom roku sme sa zapojili do projektu - Technické kútiky 2023 podporovaný Nadáciou Kia Slovakia. Z finančných prostriedkov, ktoré sme získali sme vytvorili v slniečkovej triede - Technický kútik. 

            Deti predškolského veku u nás v materskej škole si osvojili technickú gramotnosť a manuálne zručnosti. Manipuláciou s reálnym náradím si osvojili aj názvy jednotlivého náradia. Naučili sa používať jednotlivé náradie, vedia dodržiavať pravidlá v technickom kútiku a dbať na svoju bezpečnosť i ostatných kamarátov. 
            Zriadením technického kútika sme nielen u chlapcov, ale aj u dievčat vzbudili záujem o manuálne zručnosti. Počas ranných hier a činností, vzdelávacích aktivít a pobytu vonku zatĺkajú klince kladivami, následne ich vyberajú, merajú rôznymi metrami a realizujú iné činnosti zamerané na rozvoj technickej gramotnosti. Deti sa počas technickej výchovy naučili zatĺkať klince, vyberať klince kliešťami, merať rôznymi druhmi metrov, porovnávať odmerané vzdialenosti, porovnávať šróby podľa veľkosti (aj usporiadať ich podľa veľkosti), priraďovali šróby k maticiam rovnakej veľkosti, opracovávali drevo - brúsiť ho. Deti s použitím rôzneho náradia skúmajú vlastnosti rôznych materiálov - drevo, plast, sklo, guma.

            Sme vďační, že vďaka tomuto kútiku môžeme u našich detí rozvíjať manuálne zručnosti a prácu s reálnym náradím. Zriadením technického kútika budeme organizovať rôzne aktivity počas nasledujúcich školských rokov.

            Ďakujeme Nadácií Kia Slovakia za možnosť zrealizovať technický kútik u nás v materskej škole.  

            A ako išla práca našim detičkám v technickom kútiku si môžete pozrieť na fotografiách nižšie. 

          • Deň detí 20. 06. 2023 🌞

          • Od rána nám prialo počasie a my sme si tak mohli naplno užiť sviatok venovaný všetkým deťom. Na 20. 06. 2023 sme pre nich pripravili rôzne disciplíny. Po splnení všetkých úloh na nás čakala sladká odmena a tanec. Oslava pokračovala aj v poobedňajších hodinách spoločnou opekačkou s rodičmi. Za odmenu si malí šikovníci odniesli domov veľa sladkostí a určite ešte viac krásnych zážitkov. Prajeme všetkým detičkám, nielen v tento ich veľký sviatok, ale po všetky dni, aby boli milované a dostávali od svojich blízkych čo najviac pozornosti a lásky.

          • Deň vody s hasičmi 15. 06. 2023 🧑‍🚒🚒

          • Vo štvrtok 15. 06. 2023 pre nás pripravili hasiči Dušan Buš a Marián Hutlas z DHZ Hladovka príjemné dopoludnie. Oboznámili nás s hasičskou technikou a výstrojom. Ukázali nám postup pri poskytovaní prvej pomoci. V závere nás upozornili na možné nebezpečenstvo ohňa a jeho následky. Veľmi pekne ďakujeme našim hasičom a aj pánovi starostovi za sladkú odmenu pre všetky deti.

          • Deň matiek 💗👩‍👧‍👦🌷🌻

          • 24.05.2023

            Máj, lásky čas a v ňom je špeciálny deň a miesto pre naše mamičky. Aj v našej škôlke, si detičky poctivo a s nadšením pripravovali prekvapenie v podobe programu pre ich poklady- mamky. Deti sa predstavili s pásmom, ktoré poukazuje na plynulosť času od detstva, kedy sa dievčatá hrali na mamičky s bábikami, varili im, chlapci sa zabávali a behali po lúkach, až po postupné dospievanie, kedy chodili na zábavy. Zábavné, no zároveň citlivé pásmo, nenechalo suché nejedno oko mamičiek, pri pohľade na ich ratolesti a spomienky na mladosť. Ku koncu vystúpenia dostali mamičky darček a nachvíľu si oddýchli pri malom občerstvení.  Ďakujeme mamky, že sme s vami mohli prežiť krásne popoludnie 🥰💗.

    • Kontakty

      • Materská škola ZŠ s MŠ Hladovka
      • Tel.: + 421 910 397 269
      • Hladovka 47 027 13 Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje